
Warmer weer lokt mensen naar buiten , risico op verbrande huid neemt toe
Nu de temperaturen opnieuw stijgen en de warme zomerperiode heerlijke barbecuegeuren doet overwaaien, is het moeilijk om de lokroep van de tuin te weerstaan. We brengen weer meer tijd door buiten, bijvoorbeeld om een goed boek te lezen in de ligstoel of om gezellig te dineren. De buitenactiviteiten nemen fors toe en zo stijgt ook het risico op een verbrande huid. Dit risico neemt toe naarmate we langer worden blootgesteld aan de zon, met name tijdens de middaguren. Dermatologen wijzen erop dat verbranding nog altijd een van de grootste risicofactoren is voor het ontwikkelen van huidkanker. Nu het aantal zonuren de komende weken alleen maar verder toeneemt, is het treffen van preventiemaatregelen dan ook aan de orde.
Insmeren blijft essentieel, ook bij bewolking
Een effectieve manier om schade door uv-straling te voorkomen, is het gebruik van zonnebrandcrème. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen zich niet of onvoldoende insmeren bij dagelijkse buitenactiviteiten, zoals tuinieren of fietsen. Zeker jongeren zouden zich te weinig insmeren. Dit laatste gebeurt soms zelfs heel bewust: liever zo rood als een kreeft dan zo bleek als melk, lijkt dan het motto. Toch is dat om evidente redenen allesbehalve een goed idee. Bovendien wordt te vaak vergeten dat uv-straling ook bij bewolkt weer de huid kan bereiken. Vooral bij kinderen en ouderen is extra voorzichtigheid geboden. Artsen adviseren om zonnecrème te gebruiken met een beschermingsfactor van minstens SPF30 en om de huid regelmatig opnieuw in te smeren, zeker na transpiratie of contact met water. Kleding met een dichte structuur kan helpen om van extra bescherming te genieten, net als een pet en een zonnebril.
Terrasoverkappingen en andere schaduwoplossingen
Naast zich insmeren is het vermijden van directe zon tussen 12.00 en 16.00 uur een tweede belangrijke maatregel. Tijdens deze uren is de uv-index vaak het hoogst. Schaduw opzoeken of creëren wordt dan een efficiënte manier om oververhitting en verbranding te vermijden. In tuinen zonder natuurlijke schaduw, zoals bomen of hagen, zijn parasols, schaduwdoeken en overkappingen een logisch alternatief. Steeds meer gezinnen investeren dan ook in structurele aanpassingen aan het terras of de buitenruimte. Deze trend past bovendien binnen een bredere evolutie, waarbij de tuin wordt ingericht als verlengstuk van de woning.
Het Nederlandse bedrijf Solundo ontwikkelt overkappingen die bescherming bieden tegen zowel zonnestralen als neerslag. De constructies van Solundo bestaan uit onderhoudsarm aluminium en zijn voorzien van dakbedekking in glas of polycarbonaat, afhankelijk van de gewenste lichtinval. Deze overkappingen kunnen aan de woning worden gemonteerd of vrijstaand in de tuin worden geplaatst. Door het gebruik van stevige materialen en de modulaire opbouw zijn de terrasoverkappingen van Solundo geschikt voor uiteenlopende tuininrichtingen en weersomstandigheden. Bovendien zorgen ze voor een permanente schaduwplek, waardoor zowel verbranding als oververhitting makkelijker te vermijden is. Het merk profileert zich met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding en maatwerkoplossingen die aansluiten bij diverse bouwstijlen. Het is een ideale oplossing voor de doe-het-zelver die zelf een terrasoverkapping wenst te plaatsen. Deze bouwpakketten op maat zijn te bestellen via de website Solundo.be. Ze komen met duidelijke instructies.
Kinderen bewust leren omgaan met het uv-gevaar
Kinderen zijn zoals eerder gesteld extra gevoelig voor de schadelijke effecten van uv-straling. Het is bovendien zo dat verbranding op jonge leeftijd het risico op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhoogt. Daarom is het belangrijk om al van jongs af aan bewustwording te creëren rond zonbescherming. De ouders hebben hierbij een voorbeeldfunctie. Ze kunnen bijvoorbeeld zonnecrème als dagelijkse gewoonte introduceren, net zoals tandenpoetsen. Ook mag de rol van de school niet worden onderschat. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld spelenderwijs leren wanneer en waarom schaduw belangrijk is en wat uv-straling precies doet met de huid. Zo groeit er een generatie op die niet alleen kan genieten van de zon, maar die zich ook bewust beschermt tegen de zonnestralen zelf. Hopelijk zal dit zich op lange termijn laten vertalen in dalende huidkankercijfers.