België

Houd hier rekening mee bij het kiezen van nieuwe verlichting voor uw badkamer

di 07 mei 2024, 21:43

De badkamer is een ruimte met veel functies, van verzorging tot ontspanning, maar het ontwerp van badkamerverlichting wordt vaak als een bijzaak beschouwd. We vinden dat hier verandering in moet komen. In dit artikel geven we daarom vijf onmisbare tips waarmee je rekening moet houden voor de beste verlichting voor je nieuwe badkamer.

Veel mensen beschouwen de badkamer graag als een privé toevluchtsoord. Hier kun je de deur op slot doen en een half uur of langer binnen blijven zonder gestoord te worden. Je wilt lagen licht toevoegen (taak, sfeer, accent en decoratief) zoals je dat in andere kamers zou doen, maar de taakverlichting is hier primair. De enige andere kamer waar deze primair is, is de keuken.

 

Hier zie je jezelf elke ochtend voor het eerst. Ik wil dat de badkamerverlichting zo complementair mogelijk is. Het verbetert mijn humeur voor de rest van de dag. Verlichting aan weerszijden van de spiegel is van groot belang. Het geeft je een gelijkmatige verlichting en schaduwloos licht voor je gezicht. Als je badkamerverlichting boven de spiegel plaatst, wordt alleen je voorhoofd benadrukt, waardoor donkere schaduwen onder je ogen, neus en kin ontstaan. Kies dus voor wandlampen badkamer die je naast de spiegel kunt ophangen.

1.    Combineer functie en stijl

Ik wil een spa-achtige sfeer, tenminste in het bad. Ik gebruik graag decoratieve wandarmaturen of plafondarmaturen die lichtpatronen op de muren en plafonds werpen. Ik wil indirect licht dat de zachte verlichting van het plafond weerkaatst. Ik wil vloerverlichting, weggestopt onder de wastafel, zodat ik midden in de nacht de badkamer binnen kan glippen, zonder dat ik de plafondverlichting hoef aan te doen. En zolang ik door de flexibele kleurtemperatuur een goede verlichting van de spiegel heb, ben ik tevreden. 

2.    Let op de kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur speelt een belangrijke rol. Daglicht is 5000° Kelvin, gloeilamplicht bij volledige helderheid is 2700° Kelvin en gedimd gloeilamplicht is 2400° Kelvin. Bij het aanbrengen van make-up en het aankleden wil je de kleur van je inbouwspots badkamer afstemmen waarin je gezien wordt. Als je je aankleedt voor je werk, zorg dan voor een koelere temperatuur (4000-5000° Kelvin). Ga je 's avonds uit, gebruik dan een warmere kleurtemperatuur (2400-2700° Kelvin). Er zijn LED-armaturen en verlichte make-upspiegels die warm dimmen, waardoor je het licht kunt aanpassen tussen 5000° Kelvin en 2200° Kelvin (de kleur van kaarslicht). Dit geeft je alle flexibiliteit die je nodig hebt, qua kleurtemperatuur.

3.    Gebruik zijverlichting

Het is belangrijk om in alle badkamers zijverlichting, ook wel kruisverlichting genoemd, te hebben. Je gasten zullen er dol op zijn, ook al beseffen ze misschien niet waarom ze er zo goed uitzien. Ik zou graag 1100 lumen (het equivalent van een gloeilamp van 75 W) willen halen uit elke lamp in de nieuwe badkamer, omdat hier het echte werk wordt gedaan: make-up aanbrengen en scheren. De damestoiletten hebben slechts 800 lumen (het equivalent van een gloeilamp van 60 W) per armatuur nodig, omdat de gasten daar alleen maar naar binnen gaan om hun haar te fixeren en te kijken of er iets tussen hun tanden zit.