Regio

Speelgoed van Chinese webwinkels niet altijd veilig genoeg

BELGIE - Recent is aangetoond dat online gekocht speelgoed niet altijd even veilig is. Het gaat vooral om speelgoed dat via Chinese webshops wordt gekocht. Daartegenover staat dat consumenten nog te weinig aandacht schenken aan de veiligheid van speelgoed. Er zijn nochtans een aantal eenvoudige dingen waarop ze kunnen letten en die ze kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een betrouwbare (online) speelgoedwinkel en letten op de CE-markering.

Gevaarlijk speelgoed is eenvoudig te verkrijgen

De Nederlandse Consumentenbond heeft in het verleden diverse producten van buitenlandse webshops onder de loep genomen en constateerde dat er veel gevaarlijk speelgoed wordt verkocht. Het waarschuwde onder andere voor stukjes die gemakkelijk kunnen afbreken en die voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen. Een bepaald stuk speelgoed bevatte bovendien 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. Dergelijke weekmakers kunnen resulteren in een verminderde vruchtbaarheid en kunnen nieraandoeningen veroorzaken.

Recent zorgde het consumentenprogramma Radar (21 maart 2022) dan weer voor extra beroering. Dat programma toonde aan hoe levensgevaarlijk kinderspeelgoed online wordt aangeboden in Nederland. De in het programma genoemde webshop is ook in België een populaire keuze voor speelgoed. Daarop werden een aantal Kamervragen gesteld aan de Nederlandse minister Adriaansens (EZK). De minister gaf toen aan het zorgwekkend te vinden dat er gevaarlijk speelgoed wordt aangeboden. Hij vindt dat consumenten er zowel online als in fysieke winkels op moeten kunnen vertrouwen dat het aangeboden speelgoed aan de geldende veiligheidsregels voldoet.

Consument schenkt te weinig aandacht aan veiligheid van speelgoed

Uit een onderzoek van VeiligheidNL blijkt dan weer dat slechts elf procent van de mensen die online speelgoed bestellen zich afvragen of het product wel voldoende veilig is. Emile Kalis van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar betreurde bij RTL Nieuws nog dat mensen volop speelgoed bestellen uit landen als China, terwijl die landen zich niet al te sterk bezighouden met veiligheid. Opvallend is dat de respondenten er meer mee inzitten of het product op tijd wordt geleverd dan of het veilig is.

Nochtans kunnen consumenten maar beter op hun hoede zijn als ze online speelgoed kopen. Dat doen ze bij voorkeur niet bij een Chinese webshop, maar bij een gespecialiseerde speelgoedwinkel die het speelgoed zorgvuldig selecteert. Ook webshops die werken via allerlei externe verkopers zijn geen goede keuze, omdat het dan erg moeilijk is om toezicht te houden op wat er op het platform verschijnt. Een voorbeeld van een goede online speelgoedwinkel is Lobbes Speelgoed. Al het speelgoed dat via deze webshop wordt verkocht, voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Bovendien is deze webshop al sinds 2010 een gecertificeerd lid van Stichting Webshop Keurmerk. Deze onafhankelijke stichting bevestigt dat Lobbes Speelgoed is gekeurd en aan de nieuwste Europese regelgeving voldoet.

CE-markering moet de veiligheid garanderen

Als consument is het vooral belangrijk om na te gaan of het speelgoed over een CE-markering beschikt. Deze CE-markering geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de wettelijke eisen. Europa heeft heel strenge veiligheidseisen voor speelgoed, onder andere wat de samenstelling, het doorslikgevaar en het brandgevaar betreft. Als speelgoed aan de Europese eisen voldoet, weet je eigenlijk sowieso dat het qua veiligheid goed zit.

Kijk wel goed uit de doppen, want Chinees speelgoed beschikt vaak over een logo dat sterk lijkt op de officiële CE-markering. Dit logo staat voor China Export en heeft niks te maken met veiligheid. Bij het Europese logo staan de C en de E iets verder uit elkaar en is het middelste beentje iets minder lang dan bij het Chinese logo.

Bron: Foto©Unsplash

Bekijk Ook

BREAKING

Blikseminslagen in Gistel en Ichtegem

GISTEL/ICHTEGEM - Het onweer richttte schade aan. De bliksem sloeg in op daken van woningen in Gistel en Ichtegem.     

BREAKING

Honderddertig oproepen na wolkbreuk in Gent

GENT - In Gent is er deze namiddag een wolkbreuk geweest. Heel wat straten liepen onder water. De meeste meldingen kwamen uit Wondelgem en Mariakerke. 

BREAKING

Edje Ska vanavond op de planken op de Eiermarkt in Brugge

BRUGGE - Elke woensdag van de zomermaanden zijn er de Klinkende Kroegen met vanavond om 19 uur een optreden van Edje Ska & The Pilchards. Hij zal terug zorgen voor de nodige ambiance aan het Hof van Rembrandt.  

BREAKING

Volgende week maandag start ticketverkoop Kasteel van Sinterklaas

BRUGGE - Volgende week maandag start de ticketverkoop van het Kasteel van Sinterklaas dat zal doorgaan van 25 novermber tot 4 december in het Kasteel Ten Berghe in Brugge. 

BREAKING

Nu zaterdag Antwerpen Zingt

ANTWERPEN - Nu zaterdag is er Antwerpen Zingt, het grootste meezingfeest van de stad. Ze starten er om 18.45 uur met heel wat gekende nummers. 

BREAKING

Komend weekend kermis in Torhout

TORHOUT - In Torhout is het komend weekend de jaarlijkse foor. De attracties zijn verspreid over de stad met attracties voor jong en oud. De foor start nu zaterdag 20 augustus en blijft tot woensdag 24 augustus. 

BREAKING

Zulte krijgt met Fauve Tack nieuwe schepen

ZULTE - De gemeenteraad van Zulte wordt op dinsdag 23 augustus opnieuw bijeen geroepen. Op de agenda staan er 13 punten in de openbare zitting. 

BREAKING

Rescue Vlissingen wordt Rescue Zeeland

VLISSINGEN (NEDERLAND) - Vandaag stond het grote event Rescue Vlissingen gepland waarbij alle hulpdiensten en defensie samen hun materiaal laten zien maar ook oefeningen houden voor het grote publiek. De organisatoren kregen dit jaar niet de nodige vergunningen.    

BREAKING

Druk op de treinen richting Oostende

OOSTENDE - Het weer is vandaag een tegenvaller. Vanmorgen is er al heel wat regen gevallen. Toch is het druk richting Oostende. Er zijn de komende uren vier treinen volzet die uit Antwerpen en Kortrijk komen.  

Bekijk meer gerelateerde artikels