Regio

De kansen van de Rode Duivels op het WK voetbal in Qatar

BELGIE - De Rode Duivels konden zich vorig jaar voor de 3de opeenvolgende keer plaatsen voor de Wereldbeker voetbal die in Qatar plaatsvindt.  Door de extreme hitte tijdens de zomermaanden werd beslist om de wedstrijden te verplaatsen naar de wintermaanden.  Het tornooi zal plaatsvinden tussen maandag 21 november en zondag 18 december.

 

Volgens Circus, een populaire aanbieder van sportweddenschappen, maken 6 landen meer kans om de Wereldbeker te winnen.  De Duivels prijken samen met Portugal en Nederland momenteel op een 7de plaats.

Op het laatste WK in 2018 wonnen de Duivels de troostfinale tegen Engeland, hun beste resultaat ooit op een Wereldbeker.

Tegenstanders in groepsfase

De Rode Duivels konden zich in de WK kwalificatie dankzij een 20 op 24 probleemloos plaatsen voor hun 14de Wereldbeker voetbal.

Bij de loting, die in april plaatsvond, treffen ze vicewereldkampioen Kroatië, het Afrikaanse land Marokko en Canada.

Kroatië werd nipt groepsleider tijdens de kwalificatie voor het WK met 23 punten.  Daarbij had het slechts 1 punt meer dan Rusland die door de oorlog in Oekraïne de barragewedstrijden niet mocht spelen.  Tijdens het WK voetbal in Rusland behaalde Kroatië met een 9 op 9 makkelijk de volgende ronde.  Daarna schakelden ze achtereenvolgens Denemarken, Rusland en Engeland uit.  In de finale verloren ze van Frankrijk met 4-2.  Kroatië kan het de Rode Duivels in de groepsfase meteen knap lastig maken.

Ook Marokko kon zich probleemloos plaatsen.  In de groepfase wonnen ze al hun wedstrijden en in de daaropvolgende barragewedstrijd konden ze mede dankzij een 4-1 thuisoverwinning tegen Congo de kwalificatie afdwingen.  In de Africa Cup van 2021 werden ze in de kwartfinale uitgeschakeld door Egypte.  Een haalbare kaart voor de Rode Duivels.  Momenteel behoren Tarik Tissoudali van AA Gent en Selim Amallah van Standard Luik tot het basiselftal van dit Afrikaanse land.

Canada was het beste land van de CONCACAF.  Dit zijn de landen van Midden -en Noord-Amerika.  In de finaleronde, die werd gespeeld in een groep van 8 landen, behaalden ze 28 punten.  Daarmee waren ze nipt de beste van hun groep.  Zo plaatste dit land zich voor de 2de maal voor het WK voetbal.  In de groepsfase op het WK voetbal in Mexico 1986 verloren ze in de groepsfase alle 3 hun wedstrijden.  Normaal mogen de Rode Duivels zich niet laten verrassen want enkel Alphonse Davies speelt bij een Europese topclub.  

Welke tegenstanders kunnen de Duivels treffen in de 1/8 en 1/4 finales

Uiteraard is het vooruitlopen op de zaken.  België en Kroatië kunnen dan wel logischerwijs de favorieten zijn om door te stoten naar de volgende ronde.  De wedstrijden moeten uiteraard gespeeld worden en verrassingen op het belangrijkste voetbaltornooi voor landenteams zijn zeker niet uitgesloten.  Wie had immers gedacht dat huidig Europees Kampioen Italië het WK voetbal in Qatar niet zou halen?

Indien de Duivels dus als 1ste op 2de eindigen in de groep dan komt het uit tegen de 1ste of 2de van groep E.  Deze groep bestaat uit Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica of Nieuw-Zeeland.  Er is dus een grote kans dat ze in de 1/8 finales uitkomen tegen een topland zoals Spanje of Duitsland.  Daarna kunnen ze, in het slechtste geval, misschien wel uitkomen tegen Brazilië, één van de favorieten die ze 4 jaar geleden eveneens in de 1/4 finales tegenkwamen maar konden verslaan.

Spelerskern even sterk?

De huidige spelerskern lijkt ten opzichte van 2018 zeker even sterk.  In het middenveld en de aanval kan België blijven rekenen op sterspelers zoals Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku en Michy Batshuayi.  In de verdediging heb je de ervaren Toby Alderweireld, Thomas Meunier en in het doel blijft Thibaut Courtois de absolute nummer 1.  Spelers die vorige WK er nog niet bijwaren en die nu een kans maken op de selectie zijn in de verdediging Timothy Castagne en Jason Denayer.  Die moeten de gestopte en huidige T2, Thomas Vermaelen en Vincent Kompany doen vergeten.  In het middenveld maken Hans Vanaken en Leander Dendoncker, spelers die er vorige keer niet bij waren, een goeie kans op de selectie.

Uiteraard zal alles afhangen van de conditionele paraatheid van de sterspelers zoals Kevin Debruyne en Eden Hazard.  Hopelijk blijven ze in de aanloop van het WK blessurevrij zodat ze, in tegenstelling tot het afgelopen EK, wel hun volledige capaciteiten kunnen etaleren.

Wedstrijden in groepsfase?

 

Op woensdag 23 november om 20h Belgische tijd beginnen de Rode Duivels aan het WK met een wedstrijd tegen Canada in het voetbalstadion van Ahmad Bin Ali met een maximale capaciteit van 40000.

Vier dagen later op zondag 27 november om 14h staat de wedstrijd tegen Marokko op het programma.  Deze wordt afgewerkt in het stadion van Al Thumama waar ook 40000 toeschouwers kunnen genieten van deze wedstrijd.

Eveneens in het Ahmad Bin Ali zullen de Rode Duivels in hun laatste groepswedstrijd misschien wel strijden voor de groepswinst tegen Kroatië.

Bron: Foto©Pixabay

Bekijk Ook

BREAKING

Proxy Delhaize Zarren terug open na brand

ZARREN - De Proxy Delhaize in Zarren is één maand na de zware brand terug open. Alles moest grondig gereinigd worden en de rekken opnieuw aangevuld worden. Ze kregen in Zarren steun van mensen van de hoofdzetel.  

BREAKING

Geslaagd braderieweekend in Sint-Truiden

SINT-TRUIDEN - In Sint-Truiden was er een geslaagd braderieweekend. Er was heel wat volk voor de koopjes. 

BREAKING

Avondmarkten op woensdag in Blankenberge

BLANKENBERGE - De komende zomer krijgt Blankenberge dan toch avondmarkten. Ze zullen telkens doorgaan op woensdag. 

BREAKING

Kermisweekend in Lissewege

LISSEWEGE - In Lissewege is er komend weekend kermis. Op vrijdagavond is er een optreden van Jacco Ricardo en op zaterdag is er barbecue met optreden op het plein Onder de Toren.  

BREAKING

NMBS zoekt treinbestuurders voor Brugge

BRUGGE - De NMBS is momenteel op zoek naar drie nieuwe treinbestuurders voor Brugge. Kandidaten kunnen zich melden via de website van de VDAB. 

BREAKING

Deinze pakt uit met feesten van 20 tot 31juli

DEINZE - In Deinze pakken ze van 20 tot en met 31 juli uit met de jaarlijkse feesten. Op woensdag 20 juli starten de feesten met een jaarmarkt, kppenworp en koers voor elite dames. Op vrijdag 22 juli opent de kermis.  

BREAKING

Nu zondag Ommegang in Poperinge

POPERINGE - In Poperinge is er nu zondag de jaarlijkse Ommegang. Die Ommegang zal om 15.30 uur door de straten trekken. 

BREAKING

Komend weekend Europafeesten in Tielt

TIELT - Komend weekend zijn er de Europafeesten in Tielt. Er is het ganse weekend braderie, kermis en straatanimatie. Verder zijn er tal van optredens. 

BREAKING

Nieuw toeristisch seizoen kan starten in Zeebrugge

ZEEBRUGGE - In Zeebrugge kan het toeristisch seizoen starten. Vanaf komend weekend zullen de foodtrucks terug open zijn met heel wat lekkers op de Zeedijk.   

BREAKING

Tijdelijke gratis zomerparking voor Middelkerke

MIDDELKERKE - In Middelkerke wordt aan de Rietstraat een tijdelijke gratis zomerparking in gebruik genomen. Er zal plaats zijn voor 550 wagens.  

Bekijk meer gerelateerde artikels