Regio

Steeds vaker verstoppingen in de keuken: dit is de oorzaak én de oplossing!

BELGIE -  Steeds vaker worden loodgieters ingeschakeld om verstoppingen in de keuken op te lossen. In de meeste gevallen hebben deze verstoppingen dezelfde oorzaak en kan het probleem vrij eenvoudig worden opgelost. Het is daarom belangrijk dat mensen weten hoe ze een verstopping in de keuken kunnen voorkomen en hoe ze dit eventueel ook weer zelf op kunnen lossen. Een verstopte keukenafvoer is natuurlijk ontzettend vervelend en kan de dagelijkse activiteiten stil doen laten liggen. De vaat die zich opstapelt, het bruine water dat een nare lucht verspreidt, allemaal dingen die je liever niet ziet gebeuren. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je verstoppingen in de keuken eenvoudig kunt voorkomen en oplossen. We zetten ze voor je op een rijtje

 

Gebruik de gootsteen niet als afvalputje

Het gebeurt nog al te vaak dat borden zonder voedselresten te verwijderen in de gootsteen worden gedumpt. Hierdoor komen er heel wat voedselresten in het putje terecht. Dat gaat een paar keer goed, maar uiteindelijk zal hierdoor de afvoer verstopt raken. De gootsteen is immers niet bedoeld als vuilnisbak. Het is dan ook niet de bedoeling dat je hier heel veel voedsel doorheen spoelt. Na verloop van tijd zal dit zich ophopen en zal het water minder gemakkelijk weglopen. Uiteindelijk kan zelfs het gehele putje verstopt rakken. Met een vloeibare ontstopper kan je dan de verstopping nog wel verwijderen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Voorkomen is beter dan genezen. Verwijder daarom altijd eerst alle voedselresten vóórdat je de borden afspoelt. Op die manier is de kans op verstoppingen in de keuken al een stuk kleiner. ‘

Vetresten

Ook vetresten kunnen verstopte leidingen veroorzaken. Wanneer een pan niet goed wordt uitgespoeld, kunnen de vetresten zich aan de leidingen gaan hechten. Uiteindelijk ontstaat er zo’n dikke laag vet dat er geen water meer door kan. De leiding raakt verstopt. Vetresten zijn eenvoudig te voorkomen door bij het spoelen van een pan heet tot kokend water te gebruiken. Zo lossen de vetresten zich eenvoudig op.

Let er tevens op dat je nóóit frituurvet in de gootsteen gooit. Dit staat ook duidelijk aangegeven op de flacons, maar je zal echt niet de eerste zijn die dit probeert. Als je frituurvet in de gootsteen gooit, dan zal dit echt een duur grapje worden en moeten vrijwel altijd alle leidingen vervangen worden. Dit vet kan niet meer verwijderd worden met enkel heet of kokend water. Goed oppassen dus.

Toch een verstopte afvoer: wat nu?

Heb je ondanks jouw zorgvuldigheid toch nog te maken met een verstopte afvoer? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan of er zelf iets is wat je kunt doen om de gootsteen te ontstoppen. Die kan met een vloeibare ontstopper of een speciale plopper, maar ook met producten die je gewoon standaard in huis hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan heet water, azijn of zuiveringszout. Er zijn zelfs mensen die zweren bij het gebruik van cola. Probeer echter niet urenlang allerlei verschillende dingen. Merk je dat de verstopping écht niet oplost? Schakel dan tijdig deskundige hulp in om erger te voorkomen.

Bron: Foto©DNG

Bekijk Ook

BREAKING

45 jaar Kiekeboes in Wenduine

DE HAAN/WENDUINE - Van 1 juli tot 28 augustus loopt in het Wielingencentrum in Wenduine de expo rond 45 jaar Kiekeboes van Merho. 

BREAKING

Promotie voor Brugge in de Londense metro

BRUGGE - De Brugse schepen voor toerisme Mieke Hoste en de Brugse toerismemanager is naar Londen geweest om er de markt af te tasten. Ze willen immers de Britten terug aantrekken naar Brugge. Door Corona zijn ze weg gebleven.    

BREAKING

Toeristenbusjes vanaf volgend jaar duurder

BRUGGE - In Brugge worden de toeristenbusjes vanaf volgend jaar duurder. De gemeenteraad heeft vanavond het licht op groen gezet voor een verhoging van de prijzen. Het wordt 5 euro duurder vanaf 1 januari 2023. 

BREAKING

Komend weekend Open Wijngaardfeesten in Heuvelland

HEUVELLAND - Komend weekend zijn er Open Wijngaardfeesten in het Heuvelland. Tien wijndomeinen zetten dan de deuren open voor het publiek. 

BREAKING

Renovatie van Koude Keuken dringt zich op

SINT-ANDRIES - De site van de Koude Keuken in Sint-Andries dateert van de jaren zeventig. Een renovatie is dan ook nodig. 

BREAKING

Interparking pakt uit met 2000 extra parkeerplaatsen op Brussels Airport

BRUSSEL - Op Brussels Airport neemt Interparking nu vrijdag de uitbreiding van de P3 op Brussels Airport. Er worden 2.000 nieuwe parkeerplaatsen in gebruik genomen.   

BREAKING

The Fashion Store heropent in Sint-Katelijne Waver

SINT-KATELIJNE WAVER - In Sint-Katelijne Waver zal nu vrijdag The Fashion Store de deur openen. De zaak bleef een tijdje gesloten.  

BREAKING

Komend weekend Scheldeland in Stoom

PUURS - Komend weekend wordt Scheldeland in Stoom gehouden. Dan rijden er vier stoomlocomotieven tussen Puurs en Dendermonde.  

BREAKING

Komend weekend zomerse boekenmarkt in Brugge

BRUGGE - Komend weekend is er de zomerse boekenmarkt van het Comité voor Initiatief. Op zaterdag en zondag gaat de boekenmarkt door langs de Groenerei en de Verwersdijk. 

BREAKING

Nu zondag Zandfeesten in Brugge

BRUGGE - Nu zondag zijn er terug Zandfeesten in Brugge. Tussen 6 en 18 uur vind je een ruim aanbod aan antiek en brocante.  

Bekijk meer gerelateerde artikels