Regio

Gezond binnenklimaat belangrijker dan ooit sinds coronacrisis

BELGIE/NEDERLAND - Experts zijn het er over eens dat het verstandiger is om samen te komen in de buitenlucht dan in binnenruimtes. Dit heeft vooral te maken met de zogenaamde aerosolen van virussen, waaronder het coronavirus. Dit zijn de druppeltjes die worden uitgeademd en langere tijd in de lucht blijven hangen. Hoe hoger de concentratie, hoe groter de kans dat mensen hier (ernstig) ziek van worden. In de buitenlucht vervliegen deze aerosolen snel. In binnenruimtes blijven deze echter hangen. Zeker op plekken waar onvoldoende schone luchtstroom aanwezig is. Helaas blijkt dat in de meeste ruimtes zo te zijn.

 

Al eerder trok men aan de bel omdat er te weinig aan ventilatie werd gedaan. Niet alleen in publieke gebouwen, maar ook thuis. Een schoon binnenklimaat betekent niet alleen iedere dag kort de ramen tegen elkaar open zetten. Hierbij moet echt 24/7 een schone luchtstroom aanwezig zijn. Bijvoorbeeld door het installeren van een ventilatiesysteem in huis. Hierbij moet ook het juiste onderhoud worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het structureel vervangen van de wtw filter of Zehnder filter indien dat nodig is en overige schoonmaakwerkzaamheden. Alles voor dat schonere binnenklimaat.

Laat een luchtonderzoek verrichten

Geen idee hoe het met de luchtkwaliteit in jouw woning gesteld is? Of bezit je enkele openbare gebouwen en wil je graag weten hoe het daar is gesteld met de kwaliteit van het binnenklimaat? Dan kun je ervoor kiezen om een luchtonderzoek te laten verrichten. Zo weet je precies óf en hoeveel verbetering er nog nodig is, zodat je gerichte stappen kunt ondernemen.

Wist je dat je ook zelf kunt ontdekken dat het binnenklimaat niet optimaal is? Bij een ongezond binnenklimaat zullen bepaalde klachten namelijk de boventoon gaan voeren. Zo zullen werknemers bijvoorbeeld sneller ziek worden, ervaar in je in huis zelf dat je meer last hebt van je luchtwegen, sneller verkouden bent, enzovoorts. Dit zijn belangrijke signalen om eens beter naar het binnenklimaat te gaan kijken.

Tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit

Welke stappen kun je op de korte termijn ondernemen om de luchtkwaliteit in huis of op kantoor te verbeteren? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Haal extra planten in huis. Planten werken van nature luchtzuiverend en geven meer zuurstof af aan de ruimte. Hierdoor geniet je direct van een schonere lucht. Bovendien staat het ook nog eens heel gezellig!
     
  • Schaf een ventilatiesysteem aan. Dit is de meest effectieve wijze waarop je het binnenklimaat blijvend kunt verbeteren. Zo weet je zeker dat er iedere dag voldoende schone lucht in het gebouw komt én dat de ‘vervuilde’ lucht tijdig gereinigd wordt.
     
  • Gebruik eventueel luchtbevochtigers in droge ruimtes. Je zal het snel merken wanneer de lucht in huis te droog is. In dat geval zal je namelijk ervaren dat je ogen en keel heel droog aan zullen voelen. Dit is een belangrijk signaal om de luchtvochtigheid in huis op peil te krijgen.
     

Beperk het risico op schimmelgroei en – indien deze toch zijn ontstaan -  behandel ze op tijd. Zo voorkom je gezondheidsklachten en verdere verspreiding door het hele gebouw.

Bron: Foto©DNG

Bekijk Ook

BREAKING

45 jaar Kiekeboes in Wenduine

DE HAAN/WENDUINE - Van 1 juli tot 28 augustus loopt in het Wielingencentrum in Wenduine de expo rond 45 jaar Kiekeboes van Merho. 

BREAKING

Promotie voor Brugge in de Londense metro

BRUGGE - De Brugse schepen voor toerisme Mieke Hoste en de Brugse toerismemanager is naar Londen geweest om er de markt af te tasten. Ze willen immers de Britten terug aantrekken naar Brugge. Door Corona zijn ze weg gebleven.    

BREAKING

Toeristenbusjes vanaf volgend jaar duurder

BRUGGE - In Brugge worden de toeristenbusjes vanaf volgend jaar duurder. De gemeenteraad heeft vanavond het licht op groen gezet voor een verhoging van de prijzen. Het wordt 5 euro duurder vanaf 1 januari 2023. 

BREAKING

Komend weekend Open Wijngaardfeesten in Heuvelland

HEUVELLAND - Komend weekend zijn er Open Wijngaardfeesten in het Heuvelland. Tien wijndomeinen zetten dan de deuren open voor het publiek. 

BREAKING

Renovatie van Koude Keuken dringt zich op

SINT-ANDRIES - De site van de Koude Keuken in Sint-Andries dateert van de jaren zeventig. Een renovatie is dan ook nodig. 

BREAKING

Interparking pakt uit met 2000 extra parkeerplaatsen op Brussels Airport

BRUSSEL - Op Brussels Airport neemt Interparking nu vrijdag de uitbreiding van de P3 op Brussels Airport. Er worden 2.000 nieuwe parkeerplaatsen in gebruik genomen.   

BREAKING

The Fashion Store heropent in Sint-Katelijne Waver

SINT-KATELIJNE WAVER - In Sint-Katelijne Waver zal nu vrijdag The Fashion Store de deur openen. De zaak bleef een tijdje gesloten.  

BREAKING

Komend weekend Scheldeland in Stoom

PUURS - Komend weekend wordt Scheldeland in Stoom gehouden. Dan rijden er vier stoomlocomotieven tussen Puurs en Dendermonde.  

BREAKING

Komend weekend zomerse boekenmarkt in Brugge

BRUGGE - Komend weekend is er de zomerse boekenmarkt van het Comité voor Initiatief. Op zaterdag en zondag gaat de boekenmarkt door langs de Groenerei en de Verwersdijk. 

BREAKING

Nu zondag Zandfeesten in Brugge

BRUGGE - Nu zondag zijn er terug Zandfeesten in Brugge. Tussen 6 en 18 uur vind je een ruim aanbod aan antiek en brocante.  

Bekijk meer gerelateerde artikels