Regio

Minder onderhoud met PVC ramen

BELGIE -  PVC ramen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Vooral bij de verbouw of renovatie van een woning wordt vaak gekozen voor pvc ramen in plaats van aluminium of hout. De reden hiervoor is logisch: pvc ramen zijn vrijwel onderhoudsvrij, en verder is de isolatiewaarde van de nieuwe generatie ramen zeer hoog. Doordat er gebruik gemaakt is de modernste technieken kan de hoogste isolatiewaarde worden behaald waardoor dit type raam voor bijna alle woningen geschikt is. Een investering in een goed PVC raam verdient zichzelf daarom terug door de lagere energierekening.

 

Het glas en de isolatiewaarde van pvc ramen

Kunststof ramen hebben een groot voordeel ten opzichte van een houten of aluminium raam. Zo ligt de isolatiewaarde van PVC ramen al snel tussen de 1.0 en 2.0. We noemen dit de U-waarde. Ter vergelijking: een houten raam heeft een gemiddelde U-waarde van 2.4 en voor een aluminium raam kan je uit gaan van een U-waarde van 1.8 tot 2.7. Dit betekent in de praktijk dat een raam van kunststof de warmte in huis beter vast kan houden en de kou juist buiten kan laten. Kortom, de kachel kun je een flink stuk lager zetten waardoor de energierekening een stuk lager zal worden. Op jaarbasis kan je dan enkele honderden euro’s besparen. De aanschaf heb je er dus snel terug verdiend.

Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas

De beste en dus laagste U-waarde bereik je door te kiezen voor dubbel glas. In de praktijk hebben we het dan over HR++glas. Het aantal plusjes geeft aan hoe goed het glas isoleert. Naast de vaak gebruikte term van HR++, heb je ook nog HR+++. Dit type glad heeft de beste isolatiewaarde, maar is vaak ook een stuk duurder. Dit wordt dan ook vaak toegepast in nieuwbouw waarbij de woning zo veel mogelijk energiearm moet zijn. Het verschil tussen ‘gewoon’ dubbel glas en HR++ glas, zit in de vulling tussen de twee glaslagen. Bij het gewone dubbel glas is dit gevuld met lucht, terwijl er bij HR++ glas sprake is van gas. Is het realiseren van een flinke besparing op de energierekening een essentieel punt, ga dan voor de hoogste besparing door te kiezen voor HR++ glas.

Het installeren van een PVC raam

Natuurlijk is alles wat je zelf kan doen ideaal. Je bespaart veel geld op die manier. Daar zit echter wel een voorwaarde aan vast: je zult moeten weten wat je moet doen. Het installeren van pvc ramen is namelijk iets gecompliceerder dan het plaatsen van een tuinhek of het vervangen van een lamp. Ben je een (zeer) ervaren doe-het-zelver, dan is het een klus die je zeker moet kunnen uitvoeren. Als je echter twijfelt of je de klus tot een goed einde kan brengen, begin er dan niet aan, maar laat het over aan de specialist. Het voordeel van het laten plaatsen van je nieuwe pvc ramen door een professional is dat je verzekerd bent van een uitstekend resultaat. Je voorkomt ongewenste effecten tocht en vochtophoping, bovendien heb je altijd garantie op de installatie.

Bron: Foto©DB/CR

Bekijk Ook

BREAKING

Filip Vandenberghe schenkt schoolmateriaal aan kleuterschool in Jupille

LUIK - De voorbije dagen zag Filip Vandenberghe van de website Missitems de schade in een kleuterschool in Luik. Hij trok prompt naar de winkel om nieuw materiaal te kopen. 

BREAKING

SOS Mispelaar verzet zich tegen bouwplannen in Ver-Assebroek

ASSEBROEK - De SOS Mispelaar in Ver Assebroek verzet zich tegen de bouw van 63 nieuwe wooneenheden van Vivendo. Er zijn vier gebouwen gepland van telkens tien meter hoog. De gronden zijn volgens de actiegroep waterziek. 

BREAKING

Zomerfoor gestart in Deinze

DEINZE - Op de Markt in Deinze is vrijdag de Zomerfoor van start gegaan. De foor blijft er tot en met 1 augustus.   

BREAKING

Laatste weekend van de Zomerfoor in Gent

GENT - Op het Sint-Pietersplein in Gent kan je nog tot zondag naar de zomerfoor. Er zijn attracties voor jong en oud. 

BREAKING

Walibi nog steeds dicht na wateroverlast

WAVER - Het pretpark Walibi in Waver kan nog niet meteen terug open. De Dijle is er buiten de oevers getreden en richtte heel wat schade aan. 

BREAKING

Grote interesse voor project The Grand in Nieuwpoort

NIEUWPOORT - In Nieuwpoort is de interesse in vastgoed steeds groter. Voor het project The Grand kreeg de ontwikkelaar nu groen licht. 

BREAKING

Middeleeuws weekend in het domein Raversyde in Oostende

OOSTENDE - In het domein Raversysde in Oostende wordt zaterdag en zondag een Middeleeuws weekend gehouden. De bezoekers mogen er ridders, schildknapen en jonkvrouwen verwachten.  

BREAKING

Morgen zaterdag aan de kust te beleven

KUST - Aan de kust is er ook morgen zaterdag heel wat te beleven. In de voormiddag kan je naar de wekelijkse marktdag in De Panne, Knokke en Oostende. Voor een avondmarkt moet je naar De Haan. In de namiddag is er een boerenmarkt in Diksmuide. 

BREAKING

Aanval op werelduurrecord op de Mac Millan fiets

SLUIS (NEDERLAND) - In het Zeeuwse grens- en winkelstadje Sluis wordt nu zondag om 14.30 uur de start gegeven van de aanval op het werelduurrecord op de Mac Millan fiets. 

BREAKING

Morgen hevige regenbuien verwacht voor Limburg

LIMBURG - In heel wat plaatsen in Limburg moeten ze nog bekomen van de wateroverlast. Toch voorspellen ze voor morgen en de komende dagen alweer onstabiel weer met hevige regenbuien.    

Bekijk meer gerelateerde artikels